Харчування у закладі освіти

Шановні батьки та діти!

Пропонуємо Вам ознайомитись з оновленим меню шкільної їдальні на спеціальному телеграм каналі https://t.me/s/kzsh65_food , а також підписатись на нього за посиланням https://t.me/kzsh65_food

Канал буде наповнюватись актуальною інформацією щодня. Нове меню розроблено з урахуванням усіх вимог МОЗ України.

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

У 2021 році на державному рівні розпочато реформу системи харчування в школах міста.

Це крок важливий, але його здійснення потребує змін, які викладені в постанові Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та наказі Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти».

Що змінилося?

  • зменшено вдвічі використання цукру в стравах;

  • зовсім не додається цукор в треті страви;

  • виключено ковбаси та ковбасні вироби (сосиски, сарделі), овочі консервовані (з додаванням оцту);

  • зменшено вживання хліба, картоплі, солі;

  • збільшено перелік молочних продуктів, круп, овочів, фруктів;

  • заборонено вживати на сніданки м'ясо яловичини, свинини.

Все це робиться для здоров’я ваших дітей, для зменшення вживання фастфудів та прищеплення навичок здорового харчування.

Меню, яке використовується в закладах освіти розроблено технологами та погоджено з територіальним органом Держпродспоживслужби і цілком відповідає новаціям реформи харчування. Очікуємо від вас підтримки в роз’ясненні нововведень для харчування дітей.

Ми готові і надалі обговорювати та дослуховуватись до вашої думки. Пропозиції та конкретні зауваження просимо надсилати на нашу сторінку у Facebook@osvitaKR та на електронну адресу E-mail: uon-kr@kr.gov.ua

Директор департаменту освіти і науки

виконкому Криворізької міської ради Тетяна Кріпак

Смачно, корисно, по-домашньому!

Нове шкільне меню

З 1 січня українські школи і дитячі садки перейшли на оновлене меню, яке розробляв популярний шеф-кухар Євген Клопотенко.

Згідно нових норм у стравах має бути менше солі та цукру, те саме стосується кількості хлібобулочних виробів під час одного прийому їжі. Зменшення споживання цих продуктів сприяє профілактиці розвитку надлишкової ваги, ожиріння та розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Зменшення споживання цукру - це турбота про здоров'я. Зокрема, діти шкільного віку в Україні в середньому споживають 67 грамів цукру на добу, що перевищує норму в три рази. До купи ще додається низька фізична активність. Це все в комбінації призводить до того, що в Україні 12% хлопців і 8% дівчат мають надмірну вагу у віці 11-17 років.

Оновлене меню містить 160 різноманітних страв. Зокрема, тепер в меню є пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньокі тощо.

Крім того, додали й традиційні українські рецепти. Тепер у школах можна буде смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, картопляне пюре, львівський сирник та куліш.

З раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру, додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних і м'ясних продуктів.

Як заохотити дитину до здорового харчування?

Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням. Почитайте поради біолога та наукової блоґерки Дарії Прокопик, як це зробити:

1. Привчайте дітей до різних смаків

Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.

Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.

Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.

2. Їжте разом та без телевізора

Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.

3. Встановіть регулярний режим харчування

Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.

4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання

Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.

5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води

Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1-4 років від 2-4 склянок

  • діти 4-8 років: 5 склянок

  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок

  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок.

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу

Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.

7. Будьте прикладом для своїх дітей

Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.