З 1 січня українські школи і дитячі садки перейшли на оновлене меню, яке розробляв популярний шеф-кухар Євген Клопотенко.
Згідно нових норм у стравах має бути менше солі та цукру, те саме стосується кількості хлібобулочних виробів під час одного прийому їжі. Зменшення споживання цих продуктів сприяє профілактиці розвитку надлишкової ваги, ожиріння та розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Зменшення споживання цукру - це турбота про здоров'я. Зокрема, діти шкільного віку в Україні в середньому споживають 67 грамів цукру на добу, що перевищує норму в три рази. До купи ще додається низька фізична активність. Це все в комбінації призводить до того, що в Україні 12% хлопців і 8% дівчат мають надмірну вагу у віці 11-17 років.
Оновлене меню містить 160 різноманітних страв. Зокрема, тепер в меню є пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньокі тощо.
Крім того, додали й традиційні українські рецепти. Тепер у школах можна буде смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, картопляне пюре, львівський сирник та куліш.
З раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру, додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних і м'ясних продуктів.
Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням. Почитайте поради біолога та наукової блоґерки Дарії Прокопик, як це зробити:
1. Привчайте дітей до різних смаків
Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.
Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.
Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.
2. Їжте разом та без телевізора
Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.
3. Встановіть регулярний режим харчування
Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання
Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.
5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води
Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.
Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:
діти від 1-4 років від 2-4 склянок
діти 4-8 років: 5 склянок
діти 9 -13 років: 7-8 склянок
14 і більше: від 8 до 11 склянок.
Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.
6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу
Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
7. Будьте прикладом для своїх дітей
Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.